• "Romain Rolland" FLS

Приключи последният обмен от проект Mind the Gap

Забавлявахме се и научихме много нови неща!


От 22.02. до 03.03. 2018г. ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ посетиха Холандия по проект на Еразъм+ „Mind the Gap“.Те прекараха една седмица в домовете на партньорите си, които вече познаваха, тъй като през януари 2017 се проведе първата част от обмена, в която чужденците прекараха една седмица в техните домове. Въпреки големите усилия на времето да е възможно най-студено, ветровито и неприятно, ние си прекарахме чудесно, посетихме много места и направихме безброй приятелства, които никога няма да забравим! За една седмица разбрахме всъщност колко топли могат да бъдат сърцата и колко лесно можем да се превърнем от непознати в един отбор, едно голямо семейство.


Нека започнем първо с впечатленията! Това, което ни направи най-голямо впечатление в самото училище, в което се проведе работата по проекта, беше че стаите им, вместо да са обградени от четири стени, задната стена беше от прозорци, през които можеш да надникнеш какво се случва в съседната стая. Дори вратите им имат малки прозорчета, за разлика от нашите.

Бялата дъска не беше приоритет във всички стаи, като се срещаха и черни, по които се пише с тебешир. Наличието на лаптопи и таблети, които учениците могат да използват и ни предоставиха за работата по проекта, също ни шашна. В коридорите пък беше пълно с разноцветни шкафчета, което довежда до мисълта че всеки си има по едно. Също така в коридорите, а не в стаите, имаше и закачалки за якетата, вместо те да бършат пода, преметнати на столовете. А дойде ли време за обяд, всички бързат към столовата. Оп, проблем, столовата е пълна! Е, нищо, хайде към другата тогава! Да, точно така, училището има две на брой столови, които бяха пълни през цялото време. Влизаш и си придърпваш столче, от тези, които са наредени едно върху друго. На масичката по средата има едно панерче, което се води кошче за боклуци и обикновено минава "лелчето" и го изпразва във реалния кош. Цялостното ни впечатление от училището е, че е много чисто, цветно, не само заради шкафчетата, но и заради безбройните рисунки, плакати и проекти по стените и залято от светлина заради многото прозорци.Впечатленията продължават! Това, което ни удиви в страната на лалетата, бе колко всъщност е спокойно. Няма я тази напрегнатост по училиците, няма я нетърпимостта. Много голяма част от това залагаме на факта, че повечето хора се придвижват с колела, вместо с коли. Не само че не замърсяват въздуха, но и няма километрични задръствания и нерви пропиляни по тях. Имахме невероятната възможност да посетим не само Рурмонд, градчето, в което беше училището, Айндховен, това, в което кацнахме, но и черешката на тортата бе посещението на космополитната столица Амстердам, където обратно на очакванията ни също се усещаше спокойствие. След като видяхме големите паркинги специално за колела, чак тогава осъзнахме колко много хора всъщност предпочитат да пътуват с колело. Придвижването ни и с влака, очаквано, различно. Техните влакове са доста по-обновени и се разпростират на два етажа. Също така в подлезите, през които минаваш, за да се качиш на перона, има магазини, кафенета - Starbucks, докато при нас можеш да намериш лафката за топли банички.

Имайки невероятния шанс да отседнем в приемни семейства по време на проекта, забелязахме някои навици и у холандците. Това, което ни удиви най-много е колко много въглехидрати приемат, а колко малко плодове и зеленчуци. Примерно меню е кроасан за закуска, сандвич за обяд и лазаня за вечеря. Забелязахте ли общото между тези три хранения? Наличито на въглехидрати, правилно! Предполагаме, че това е заради енергията, която трябва да имат при карането на колело. Като цяло това не беше толкова голям проблем за нас, българите, но шведите се видяха в чудо, ядейки сандвичи за обяд, което, както казаха те, в тяхната държава не се случва. Освен многото въглехидрати, повечето им храни бяха полуфабрикати, почти готови за консумация. Друго нещо, което ни направи впечатление, е че хората рециклират! Наистина рециклират! Освен предполагаемите кошове в училище, в приемните семейства също имаше отделни кошове за хартия, пластмаса и битови отпадъци. Като попитахме да не би да го правят заради някакъв закон и защото ги глобяват, отговорът беше: "Не, правим го защото се чувстваме по-добре, когато се грижим за природата."

Целта на посещението ни беше продължение на наученото в Стара Загора. Докато в България обсъждахме повече нужното, за да се започне работа, като например как да напишеш своето CV, как трябва да се подготви човек за интервю и това какви качества са най-търсени, в Холандия научихме повече за самия процес на работа. По-точно - как да развием цялостен бизнес план. Крайният резултат на проекта беше разработване на идея за нов продукт, който може да бъде пуснат на пазара и в същото време рекламиран, като идеите на всички групи бяха оценени от жури-инвеститори (някои от учителите). Всичко това се оказа изключително забавно и полезно, поради това, че успяхме да станем преки свидетели на някои от грешките, които допуска един екип, усетихме колко е важна комуникацията и колко вреди нейната липса, разбрахме как помага правилното разпределяне на ролите в една компания и наблюдавахме как се сплотяват хората, вършейки други занимания заедно, освен задълженията си. Както се очаква, съдейки по темата на проекта: Improving the Transition Between Education And Employment, без съмнение скъсихме разстоянието между знанията ни, свързани с образованието и бъдещия ни кариерен живот.


За изпълняванета на проекта, ние бяхме на разделени на 7 групи, като във всяка група имаше представители от четирите страни.

За успешната му реализация, бяха подготвени няколко специални дейности. На 27.02 посетихме банката ABN AMRO в град Айндховен, където ни показаха какво е да работиш там, колко различни отдели има. Също така установихме, че банката подпомага стартиращи компании и работи заедно с тях. На 28.02, представител на Mondragon Team Academy посети нашето училище BC Broekhin, като ни запозна с функциите на академията и представи най-общо възможностите, които тя предлага.

Благодарение на тези две посещения и на иновативните ни идеи, всяка група успешно завърши проекта, представяйки продукта си пред потенциалните инвеститори, като най-добрата идея беше наградена.

Забавленията бяха едно от най- вълнуващите ни приключения в Холандия. Преди да заминем бяхме на мнение ,че холандците не са от този тип хора, които обичат да купонясват, но партньорите ни ни убедиха в противното. Ние бяхме доста приятно изненадани от тази тяхна страна. Те ни бяха подготвили различни забавления като например парти за добре дошли, кино вечер, боулинг вечер които бяха чудесен начин да запълним свободното си време. Голяма част от вечерите прекарахме заедно (цялата група), посещавайки различни интересни места. Факт е, че някои от дейностите дори бяха организирани от партньорите ни, без намесата на техните преподаватели.

Решихме да участваме в този проект по програма Еразъм+, за да се докоснем до бизнес атмосферата, културата и социалните отношения в другите европейски държави.

Това беше чудесен начин да натрупаме професионални и житейски опит. Освен възможността да подобрим езиковите си познания и да преодолеем езиковата граница, ние научихме доста полезна информация, свързана със създаването на бизнес план и отношения в една различна от България страна.

Възможностите, които предоставя този проект, са много повече и по-различни в сравнение с една екскурзия. Обменът осигурява пътуване и престой в семейство от чужда държава, но това е най-повърхностното. В тази чужда държава ти трябва да опознаеш много добре културата, различията, обичаите, начина на живот, дори и храненето, защото в такива проекти човек открива, че чуждото може да е абсолютно различно от познатото му. Някои от тези открития човек прави сам, но хубавото е, че всеки ден се събира цялата група от участници и всеки има възможността да сподели какво е преживял и разбрал за дадената срана.

Семействата, при които живеем за около 7 дена, също играят важна роля при опознаването на новата за нас култура. Те разказват от първо лице за начина на живот там, но и за самата държава като възможности и управление. Партьнорите ни всеки ден избират най-интересните места за забавление, повечето от които са нечувани и невиждани за нас. Също така имаш възможността да опиташ най-символичните ястия от чуждестранната кухня и то домашно приготвени. Към дейностите, организирани от проекта, спадат и посещения на значителни градове и музеи, от които също може да се извлече много информация за чуждата култура. Интересното е, че може да бъдеш одобрен за участие само с една държава, но въпреки това си заедно с ученици от всички участващи държави, което ти позволява да опознаеш няколко култури едновеременно, създавайки много нови приятелства.

Естествено трябва да има и обратна връзка, тоест ти също да покажеш своята култура на чужденците от най-интересната и задълбочена гледна точка. Всичко това различава обменът от просто една екскурзия, от която най-важното са снимките.

Обменът предоставя възможността да станеш част от една нова непозната култура, да се потопиш в живота в една чужда страна и да създадеш международни приятелства, макар и само за няколко дена, които се оказват напълно достатъчни.

Ако искате да проследите нашето приключение:

Официален сайт:

https://mindthegaperasmus.wordpress.com/ Facebook: https://www.facebook.com/Mind-The-Gap-Erasmus-KA2-Strategic-Partnership-1813120048928257/

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCTQTt1rjATyBuNZxjOANx9w

Mondragon Team Academy: https://www.mtaheerlen.nl/

ABN AMRO: https://www.abnamro.nl/

Автори на статията:

Дарина Койчева 11а

Жанета Димтрова 11а

Лора Иванова 11б

Радитина Иванова 11и

Мартин Паскалев 11и

Симона Гюзлева 10а

Теодора Манджурова 10е

22 views0 comments
Сайтът се поддържа от ГПЧЕ "Ромен Ролан"
 
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now