top of page
  • Writer's picture"Romain Rolland" FLS

Защо учителите обичат да ходят на училище?


В периода 22.07 – 02.08.2019 година проведох обучение във Франция по проект Еразъм + на тема Методика на преподаването на френски като чужд език.

Бих желала да споделя някои от впечатленията ми от

- училището, организирало това обучение,

- програмата му,

- методиката на преподавателите и взаимоотношенията им с обучаемите,

- някои от дейностите през свободното време.

Училището French in Normandy се намира в главния град на област Нормандия и има като основна дейност организиране и провеждане на курсове по френски език за всички нива на Европейската рамка за владеене на чужди езици, подготовка на кандидати за изпит DELF, като много от преподавателите са и членове на изпитни комисии за този изпит в център Руан и, разбира се, обучение на учители по френски език като чужд. Нормално кандидатите се разпределят в групи по нива, които се определят след задължителен езиков тест. Училището приема кандидати от целия свят, като всеки кандидат може да остане за период, който пожелае.

Аз работих в група от 14 колеги от различни континенти. Имаше представители на САЩ, Бразилия, Алжир, област Якутия, като сред тях учители на различни нива в училища, Алианс Франсез, езикови центрове и университети. Всички бяхме мотивирани от възможността да подобрим методическата си подготовка с цел разнообразяване и по-успешно преподаване на френски език.

Тъй като това не е първият ми подобен курс, държа да кажа, че винаги особено съм ценяла възможността за подобни контакти, които позволяват да разбереш доколко познаваш методиките на различните издателства, както и съвременните методи за преподаване на предмета. Шанс е, естествено, да попаднеш в група, където взаимоотношенията да са благоприятни за ползотворна работа. Аз имах този уникален шанс, който се допълваше и от отличният професионализъм на всички участници.



В програмата ми бяха включени следните теми:

- Театърът в часовете по френски език.

- Ресурси за часовете по френски език. Работа със сайта на TV5 monde.

- Преса и култура. Работа с идиоми.

- Подбор на видове материали и ресурси.

- Играта и киното в часа по френски език. Организиране на дебат.

- Запознаване с невролингвистичния метод на преподаване.

- Да освободим думите – устно изразяване.

- Френският език в песните.

- Дискусия върху DELF/DALF. Наблюдения на подготовка и провеждане на изпит.

- Наблюдение на урок, подготовка и провеждане на урок в група с ниво С1.

- Урок по френски език в музей за изящни изкуства.

Тъй като всички те са специфични за преподаването на френски език, с тях по-подробно ще запозная колегите от обединението ми, както и ще им предоставя всички теоретични и практически материали, с които разполагам.

Времето във French in Normandy се уплътнява стриктно и натовареността е сериозна. Сигурна съм, че в подходящ момент ще използвам всичко, което наблюдавах и изпълнявах като задачи, защото го намирам за интересно и полезно. Тъй като вече проведох някои от часовете ми по нов, различен начин, си дадох сметка за позитивното възприемане от учениците на предлагания материал, както и за лекотата и нивото на усвояването му.

Може би някои смятат, че едно такова обучение е по-скоро пасивна дейност, изразяваща се в слушане на преподавателя и евентуално водене на записки. Това не е така. Напротив, то представлява изпълнение на поставени задачи, които са креативни, даване на методически предложения, разработване на части от урочни единици, които след това се обсъждат и коментират от всички. Това е една дейност, която винаги е много предизвикателна, като се има предвид, че влиянието на националните и културните особености на преподавателя са винаги налице, колкото и да се стараем да бъдем обективни и независими от тях, преподавайки един и същ урок, най-често отнасящ се към трета държава, в случая Франция. В последствие, обогатяването на общата култура е неизбежно.

Високо оцених всичко това, окуражавано и подкрепяно от преподавателите, чието отношение към всички нас беше толерантно, разбиращо, с много професионализъм и отдаденост и съчетано с лично отношение, видно от желанието им да научат трудните за тях имена и да познават това, което ни вълнува или притеснява. Без въобще да имат за цел да налагат собствените си методи, те търсеха възможност да дадат думата на всеки от нас да сподели собствените си.



Въпреки че Руан е главен град на област, там е много спокойно. Човек има възможност да се разходи по крайбрежната алея на Сена, да се наслади на прекрасно съхранените исторически сгради и паметници и да почине в приятна обстановка и атмосфера.



Една от най-посещаваните забележителности и емблема на града е Руанската катедрала, която до 19ти век се е славела като най-високата постройка, а след това като най-рисуваната, вдъхновила десетки картини на импресиониста Клод Моне.



Уникална е още една постройка – единственото произведение на готическата архитектура, създадено за обществени нужди – Съдебната палата. Разхождайки се из историческия център, имаш чувството, че всички улички водят към Големия градски часовник.



Не пропуснах, разбира се, музея на образованието, тези на предметите от емайл, на ковачеството, църквата на Жана д’Арк, изключително богатия музей на изящните изкуства, където човек може да се наслади на голям брой произведения на известни импресионисти, и много други.




Освен до Париж, Руан е близо до много забележителни места за посещение. Имах време за две такива: Фондация Клод Моне в Живерни, където той е прекарал 42 години от живота си и създал най-известните си картини, както и едно друго творение, което е превърнал във вдъхновение за произведенията си – неговата градина с езерото с водните лилии и японското мостче.




За да бъде пълно удоволствието от престоя в Нормандия, трвбва да се види и морето и ако това се случи в Етрьота, където гледката спира дъха с величието си, преживяването е незабравимо.



За мен лично, такива причини да обичам да ходя на училище са основателни.

Светла Стоянова

464 views0 comments
bottom of page