top of page
  • Writer's picture"Romain Rolland" FLS

Моят Курс по Еразъм + КД1 в Оксфорд



През пролетта на миналата учебна година 2017/2018 нов проект на ГПЧЕ“ Ромен Ролан“ беше одобрен!Така официално стартира проектът по програма Еразъм + КД1 с наименование-„ Креативност, технологии и иновации в преподаването на чужд език“.

Курсът, в който аз имах огромната чест да участвам беше на тема „ Креативност в класната стая“ и се проведе в Оксфорд, Великобритания.Той беше за период от две седмици – от 13 до 24 август и включи 48 часа семинари и практически занятия. Обучителната ни институция беше Лейк Скул , център с традиции в обучаването на учители от целия свят. Запознах се с по-иновативна методика на преподаването на английски език, насочена главно към гимназиална училищна степен.


Групата ни се състоеше от 12 учители от България, Япония, Германия, Чехия, Унгария, Франция и Грузия. Любопитен беше фактът, че четирима от участниците бяхме от България. Това в последствие се оказа предимство, защото всяка от нас запозна колегите ни с положителни аспекти от образованието в нашата страна, както и с многообразието на културата ни. Всички бяха много активни и с желание работихме по групи и споделяхме добри практики.

Няколко бяха основните теми на курса-упражнения за сплотяване и повишаване на концентрацията и мотивацията на учениците, езикови упражнения, работа с група от ученици на различно ниво на владеене на езика, работа с новите технологии и културознание. Имаше много дейности , свързани с движение в ‘‘ класната стая ‘‘, като ни се даваше възможност сами да откриваме езикови загадки. Разширих познанията си в областта на фразеологични глаголи и словосъчетания и на съвременния английски език.Преподавателката ни, Жералдин Пауър, постави акцент върху обратната връзка и начина на поправяне на грешки с цел учителят да е по- адаптивен и отворен за нови идеи от страна на учениците си. Работата ни с различни електронни приложения беше много интересна- използвахме програми за създаване на кратък филм, за работа с изображение и текст, за подбор на снимки, които да предизвикат критическо мислене. Много смях и творчество имаше в „музикалните ни часове“- сами създавахме текстове на популярни песни, трябваше с различни наши движения да разпознаваме определени звуци и думи, съчетавахме танца с диалог на английски език.

Не на последно място беше възможността да опозная отблизо английския начин на живот и култура чрез престоя си в Оксфорд. Този град, за който многократно бях слушала толкова красиви истории, се разкри пред мен с множеството си университети, спокойствие и старинност.Престоят ми в английско семейство ме накара да заобичам тази различна от нашата страна, защото ми се даваше право на лично пространство, но и усещах загрижеността на хазяите си и желанието им да се чувствам спокойна,

През уикенда на 18 Август посетих и родното място на Шекспир- Страдфорд ъпон Ейвън, красиво градче , неизменно свързано с големия английски поет и драматург. Посетихме родната му къща , училището , както и театъра, в който Уилям Шекспир за първи път поставя свои пиеси. Имаше и спектакъл на открито, наслада за ума и сетивата !

На следващия ден, неделя 19 август бяхме в Лондон. Екскурзията ни започна от Трафалгар Скуеър, посетихме галерията, видяхме церемонията по смяна на гардове, както и Бъкингамския дворец и Парламента . Особено ме очарова Ковънт гардън с невероятната си артистична атмосфера. За първи път видях Китайският квартал и Сохо, съвсем различни един от друг , но емблематична част на Лондон.

Двуседмичният курс в Оксфорд ме обогати като човек и преподавател, разшири езиковите ми познания и ме направи по- информирана за съвременния английски бит и култура. Чрез европейската програма за училищно развитие Еразъм + успях да натрупам нови знания, да създам нови професионални партньорства и да са съм по- информирана в областта на интерактивните методи на преподаване.


Виолета Ганева Стоева

Старши учител по английски език

в ГПЧЕ‘‘ Ромен Ролен‘‘, Стара Загора

275 views0 comments
bottom of page